Screendump af CAD-programmet LibreCAD

Skæve streger, fiasko og en ny ven

Created By:

Created On:

Monday, January 12, 2015 - 22:18

Description:

Hvordan jeg endte med at kaste min kærlighed på tegneprogrammet LibreCAD og stadig være gode venner med Inkscape.

Jeg har kastet mig ud i et projekt med at bygge et computerstyret ophæng til et spejlreflekskamera. For at bygge de mekaniske dele af projektet har jeg brug for at kunne lave ret præcise digitale tegninger. Tegninger der i sidste ende skal importeres fra PDF i laserskæren.
Jeg har derfor gjort mig et par tanker og erfaringer ang. valget af programmer og håber andre kan bruge dem til inspiration til deres egne projekter.

INTERNETTET ANBEFALER
Som ganske grøn begynder googlede jeg flere sites for gode råd og anbefalinger til brugen af software i designprocessen. De fleste anbefalinger går på brugen af programmet Inkscape og eksport af den færdige tegning til PDF direkte fra programmet.

Jeg havde ikke tidligere brugt Inkscape og brugte derfor et par dage på at lære programmet at kende.
Der findes en række nyttige plugins (extensions) til programmet. Jeg har blandt andet brug for at kunne lave flere gear i mit projekt, og til det formål er “Inkscape-extensions-gears-dev” ret formidabel. Hvis du vil vide mere om gear kan jeg i øvrigt anbefale siden woodgears.ca hvor du også finder et imponerende samling af instruktionsvideoer til forskellige projekter i træ.

Men på trods af muligheden for plugins virkede Inkscape ikke helt som det rigtige program for mig.

DE FØRSTE SKÆVE STREGER
Jeg havde brug for at omsætte tankerne og ideerne i mit hoved til præcise geometriske figurer på en tegning - og til det formål synes jeg klart at Inkscape er alt for meget et DTP program og mangler muligheden for at kunne placerer objekter præcist ved indtastning af placeringen.
Kort sagt var mine tegninger alt for skæve, upræcise og det tog evigheder uden jeg blev tilfreds med resultatet.

Hvis mit projekt på noget tidspunkt tidspunkt skal blive en realitet var jeg derfor nød til at finde et andet værktøj.

ENDNU EN FIASKO
Meget optimistisk mente jeg at 3D tegneprogrammer var svaret på alle mine problemer. Uden at gå i detaljer opgav jeg dog hurtigt tanken, efter blandt andet at have prøvet Blender og Google SketchUp. Niveauet af kompleksitet bliver bestemt ikke mindre fordi man kaster en ekstra dimension ind i opgaven. Jeg endte derfor ret hurtigt med at bestemme mig for at arbejde videre med 2D programmer - ellers ville jeg bruge uger på at lære ikke bare et nyt program men tilsyneladende et helt nyt koncept for visualisering.
Det lyder måske overdrevet, men seriøst - Efter 5 timer lignede mine tegninger stadig mere et trafikuheld end noget der en dag skal ende med at være et anvendeligt ophæng til et kamera.

MIN NYE VEN
Langt om længe fik jeg næsten tilfældigt søgt mig frem til et open source 2D cad program. LibreCAD er open source, ganske gratis og findes til både Linux, Mac og Windows. LibreCAD er oversat til 20 sprog herunder Dansk.

LibreCAD er ved første øjekast endnu et software i rækken af komplicerede brugerinterfaces men efter et par timer og en række youtube tutorials begyndte det hele at give lidt mere mening.

Der er blandt andet mulighed for at definere og placere figurer via indtastning af kommandoer direkte i brugerinterfacet.
Det kræver lidt tilvænning, men langsomt begynder der at virke ikke bare ekstremt nyttigt men også som en hurtig måde at lave tegninger på.

Min forklaring giver sikkert ikke så meget mening før man selv prøver. Men hvis du eksempelvis ønsker at tegne en lille cirkel med en diameter på 20mm og placere den med center 25mm fra bunden og 30mm fra venstre, behøver du blot at indtaste 3 værdier:
ci
30,25
10

Ci er kommandoen for cirkel.
30,25 er placeringen i koordinatsystemet, angivet i mm fra nederst venstre hjørne.
10 er cirklens radius angivet i mm.

LibreCAD rummer også mulighed for at eksportere den færdige tegning til PDF direkte fra programmet.

Jeg er bestemt ikke ekspert i programmet og kan derfor ikke sige at alle funktioner virker uden fejl. Men indtil videre opfylder det mine behov og de tests jeg har lavet med skæring har været ret præcise.
Der er ikke den samme mængde af plugins som til eksempelvis Inkscape, men det var muligt at importere de gear jeg havde genereret tidligere. Man kan derfor med fordel kombinere Inkscape og LibreCAD for at få det bedste fra begge programmer.

LINKS
LibreCAD
link: http://bit.ly/1C9NPSM

Online Gear template generator
link: http://bit.ly/1ycFpJJ

Inkscape-extensions-gears-dev
link: http://bit.ly/1ycFqNE

Google SketchUp
link: http://bit.ly/1u0xECH

Blender
link: http://bit.ly/1A8UD0i